CORDIANT

Iz velike Rusije, iz grada Jaroslava, dolazi nam vodeća ruska fabrika guma – Holding korporacija CORDIANT. Njihove gume prvi put su se pojavile na našem tržištu tokom 2011-te godine, a odnos cena/kvalitet bio im je više nego prihvatljiv. Mada je brend bio nepoznat, gume su bile razgrabljene.

Situacija danas izgleda ovako – korporacija se sastoji iz tri fabrike i pet filijala, a po podacima od pre nekoliko godina, od ukupne godišnje proizvodnje guma na nivou Rusije, ova kompanija ostvaruje 21,8%, što se izjednačava sa 8,7 miliona komada. Proizvodnja obuhvata putnički, džipovski, poluteretni i teretni program koji se prodaje preko distribucione mreže, koja obuhvata preko dve stotine partnera u svim ruskim regionima. Od ukupne proizvodnje, oko 20% proizvoda izvozi se u oko pedeset zemalja širom sveta.

 

Krajem prošle godine veliki petrohemijski holding SIBUR je prodao SIBUR – Ruske Gume menadžmentu SRT-a (SIBUR – Russian Tyres – SRT). Na ovaj način SIBUR će se koncentrisati na svoj osnovni posao u hemijskoj industriji, a proizvodnja guma je izdvojena kao poseban posao. Nova kompanija, Cordiant Assets Limited u svom sastavu ima fabrike guma Jaroslav, Voltair-Prom, Omskšina i Uralšina. Od 15. marta ove godine u sastav nove kompanije je ušao i kompletan Cordiant-Vostok koji je bio zajedničko ulaganje „Continental Matador Rubber Ltd.“ i SRT „Matador – Omskshina“ jer je otkupljen deo Continentala. Tako je stvorena velika kompanija koja će u doglednoj budućnosti biti važan igrač na svetskom tržištu guma. U proteklih 20 godina industrija guma u Rusiji je jako napredovala kroz zajednička ulaganja s poznatim evropskim firmama (Continental, Nokian, Pirelli), a kupovinom Vredesteina od strane firme Amtel došlo se do novih znanja i tehnologija (kasnije je Vredestein prodat indijskom Apollo Tyres).  Kvalitet guma je poboljšan, a sada je došlo vreme da se popravi loš imidž koje ruske gume vuku još iz doba socijalizma. Nadamo se da će to učiniti Cordiant.

Gume za putnička vozila Cordiant spadju u budžet klasu. Tigar i Sava su gume s kojim bi ih trebalo upoređivati prilikom kupovine. Na ruskim testovima guma zauzimaju realnu poziciju iza premium brendova i poznatih brendova iz srednje klase. Prema tome, budžet guma vam štedi kućni budžet i od nje ne možete očekivati čuda, ali za one koji automobil uglavnom koriste za odlazak na posao i ne prelaze veliku kilometražu, Cordiant gume su sasvim dobro rešenje.

CORDIANT korporacija raste i značajne sume ulažu se u investicione projekte. Aktuelni strateški razvojni putevi podrazumevaju postepeno povećanje kapaciteta za proizvodnju putničkih i poluteretnih guma do 10 miliona komada na godišnjem nivou, zaključno sa 2017-tom godinom, kao i investiranje u dodatne objekte za proizvodnju metalnih kablova za gume. Jedan od glavnih projekata je i uspostavljanje postrojenja za proizvodnju čvrstih metalnih kablova za teretne gume i pokretanje proizvodnje čeličnih pojasa za gume. Naravno, tu je i investicioni program u smislu povećanja kapaciteta, što vodi ka daljem rastu holding korporacije za oko 40% tokom 2018-te godine.

Veliki planovi ukazuju na spremnost da se uhvate u koštac sa orgomnim svetski tržištem i ponude prava rešenja za određene situacije koje postoje u nemalom broju zemalja. Ova spremnost proizašla je iz iskustva ruskog naroda i dugogodišnjeg socijalističkog perioda koje je ostavilo za sobom brojna nasleđa. Jedno od njih su i postojeći putevi, način gradnje, kvalitet i održavanje.

Kao odgovor na ovakvu realnost, konstruisane su gume koje se suočavaju i vrlo uspešno nose sa putevima u Rusiji, koji su na mnogim deonicama lošiji čak i od naših, neredovno održavanih i dotrajalih. Ako bismo se upustili u poređenje CORDIANT guma i onih koji po kvalitetu spadaju u premijum kategoriju, bavili bismo se uzaludnim poslom. Bilo bi to kao da upoređujemo Yugo i recimo BMW – i jedno i drugo vozilo služe istoj svrsi, ali sve ostalo, od veličine, preko udobnosti i brojnih drugih performansi, pa sve do cene, zaista nije za poređenje. Uprkos ovome, biramo proizvod kojim možemo da postignemo ono što želimo, kao i ono što možemo da platimo. Slično je i sa gumama. Ukoliko želimo da se izborimo sa neočekivanim rupama na putevima i da savladamo različite površine po kojima naležu naše gume, CORDIANT će se pokazati kao odličan i pouzdan saveznik.

Spomenuli smo prvi kontigent guma koji je kod nas stigao pre nekoliko godina. Gume su bile jeftine. I mada po malo plastične, bilo je i onih vozača koji su se nakon dve kupljene gume, vratili po još dve. Uvezene gume vrlo brzo su se rasprodale, nakon čega je nastupilo zatišje kada su nove količine u pitanju.

Nedavno je CORDIANT ponovo ušao u našu zemlju, ovog puta sa novim dezenima i kvalitetnijim gumama od prethodnih. I, kako smo već pomenuli, idealnih za uslove vožnje koje pružaju naši kolovozi. Sticajem čudnih okolnosti, izgleda kao da neko posredno misli i na nas. Ovde se naravno osvrćemo na proizvođače ovih guma koji se prilagođavaju datim okolnostima u kojima žive i voze. Tu smo negde slični.

Filozofija holding korporacije CORDIANT počiva na sjajnoj ideji – proizvodnja izdržljivih guma, koje će se uspešno nositi sa lošim, dotrajalim putevima koji postoje u nemalom broju zemalja u razvoju. Hajde da vidimo čime se odlikuju dva dezena putničkih guma koja su nedavno ušla na naše tržište.

  CORDIANT Sport 2 – za aktivnu vožnju

Asimetričan dezen gazeće površine omogućava brzo odvođenje vode sa kontaktne površine, obezbeđujući odlično rukovanje, čak i pri naglom okretanju volana. Povećana kontaktna površina rezultira dobrim prianjanjem, skraćuje zaustavni put i daje dobar osećaj kontrole nad vozilom.

Spoljni deo gume konstruisan je iz blokova koji osiguravaju kontrolu nad vozilom tokom manevrisanja, dok je unutrašnji deo gazeće površine zadužen za borbu protiv akvaplaninga. Na jednom od centralnih rebara postoji indikator istrošenosti preko koga se očitava stepen habanja gume.

Proizvodi se u dimenzijama od 13, 14, 15 i 16 coli.

CORDIANT Road Runner – za osećaj udobnosti i preciznosti

Projektovane su za zahtevnu vožnju bez kompromisa, za odličan osećaj kontrole nad vozilom i udobnost. Mnogobrojne lamele na gazećoj površini obezbeđuju odvođenje vode i povećavaju koeficijent prianjanja. Zahvaljujući krutim ramenim rebrima omogućena je stabilnost tokom manevrisanja, kao i odličan kontakt sa podlogom.

Ojačana centralna rebra omogućavaju da guma odlično drži pravac. Mreža brojnih lamela omogućava, pored odvođenje vode sa kontaktne površine, povećani koeficijent prianjanja i efikasnost pri kočenju. Naizmenični centralni blokovi različite veličine i poprečne brazde koje vode u više pravaca utiču na smanjenje buke.